صنعت نورد به عنوان یکی از رایج ترین و پرکاربردترین روش ها در تولید فرآورده های فلزی به شمار می آید. به طوری که امروزه در تولید بیش از 80 درصد فلزات از این روش استفاده می شود؛ که از اصلی ترین آن ها می توان صنعت فولاد را نام برد. یکی از فرآورده های فلزی که در صنعت نورد بسیار پرکاربرد است ورق های فولادی است.
در تعریف این نوع ورق ها می توان گفت به نوع ویژه ای از فولاد که به شکل مسطح تولید می شود و از جنس آهن و فولاد ساخته می شود، ورق های فولادی می گویند. این نوع ورق ها را با به کارگیری مکانیزم های ویژه ای با استفاده از شمش های آهن و فولاد می سازند. همچنین، همان طور که گفته شد این نوع ورق ها با استفاده از روش نورد ساخته می شوند؛ روش نورد به عملیاتی گفته می شود که طی آن با عبور مواد مذاب از بین غلتک ها آنها را به شکل ورق های ضخیمی تولید می کنند. ورق های ضحیم فلزی برای مواردی که نیاز به ضخامت های بالاتر باشد، کاربرد دارد. از طرف دیگر، روش تولید ورق های نازک تر از طریق روش نورد سرد انجام می شود.
شمش های فلزی بعد از گرم شدن و سپس عبور از زیر غلتک ها به صورت ورق هایی در ضخامت های گوناگون در می آیند. اگر این ضخامت ها از ۴ میلی متر بیشتر باشد، صفحه نامیده می شود و اگر ضخامت از ۴ میلی متر کمتر باشد، ورق نام دارد.
به طور کلی، به ورق های صاف و یکدست که از جنس آهن هستند ورق فولادی گفته می شود. انواع ورق های فولادی را با روش های مختلفی می سازند؛ یکی از مهم ترین این روش ها فرآیند نورد گرم است. به علاوه، ورق های فولادی خاصیت تبدیل شدن به کلاف را نیز دارند؛ به این یعنی که می توان آن ها را به صورت رول درآورد و این امر موجب سهولت در حمل آنها می شود؛ همچنین، فضای کمتری را نیز اشغال می کنند. در نتیجه، به همین علت است که این نوع ورق طرفداران بسیاری دارد.
اکنون نظرتان چیست؟ اگر مایل هستید بیشتر درمورد ورق های فولادی بدانید پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید. در ادامه انواع ورق های فولادی و کاربردهای آن شرح داده می شود.
انواع ورق های فولادی بر اساس روش تولید و همچنین مواد به کار رفته در آن ها به گونه های مختلفی تقسیم بندی می شوند. مهم ترین انواع این ورق ها عبارت است از:
در ادامه به شرح هر کدام از آنها می پردازیم:
ورق های سیاه به صورت کلی به شکل رول فرم و شیت فرم تولید می شوند. در ساخت این نوع ورق از دو نوع تکنولوژی نورد سرد و گرم استفاده می شود. در روش نورد گرم محصول خروجی ورق سیاه و در روش نورد سرد محصول خروجی ورق روغنی می باشد. ورق سیاه را اغلب با نام ST37 می شناسند.
به علاوه، ورق سیاه در دو نوع ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی و در استانداردهای گوناگون تولید می شود. همچنین، قیمت این نوع ورق ها در کارخانه های گوناگون، متفاوت است.
نام گذاری این نوع ورق ها به دلیل میزان مصرف کربن است؛ که به دلیل مقدار بیشتر کربن میزان انعطاف پذیری این ورق کمتر می شود. همچنین، ورق های سیاه از جمله متداول ترین ورق ها در صنعت فولاد هستند. رایج ترین نوع ورق سیاه از نظر کیفیت ورق St37 می باشد که از نظر سختی و انعطاف پذیری در درجه متوسط قرار می گیرد.
کاربرد ورق های سیاه در صنایع گوناگونی از جمله صنعت، ساختمان، تانکر سازی، خودروسازی، مخازن خاص، کشتی سازی و صنایع سنگین فلزی می باشد. البته بیشترین کاربرد ورق های سیاه در اسکلت سازی، سوله سازی و مصارف ساختمانی است. ورق های سیاه صنعتی نیز در مصارف و پروژه های صنعتی از جمله سد سازی، پروژه های پتروشیمی، مخزن سازی و …. کاربرد دارند.
ورق های سرد یا روغنی که با استفاده از تکنولوژی نورد سرد تولید می شوند، از جمله محصولات پرکاربرد ورق می باشند. در فرآیند تولید ورق های روغنی، ورق با ضخامت زیاد بوسیله نورد به ضخامت های کمتری تبدیل می شود. به دلیل اینکه در فرآیند از نورد سرد استفاده می شود کیفیت ظاهری این ورق ها بسیار زیاد می باشد. نام دیگر ورق روغنی ورق با نورد سرد است. همچنین، این ورق ضخامت کمی دارد.
ورق های سرد یا روغنی با توجه به نوع آلیاژ و فرآیند عملیات حرارت دهی دسته بندی می شوند. همچنین، ضخامت ورق های روغنی اغلب بین 3 دهم میلی متر یا 3 میلی متر می باشد. به علاوه، می توان گفت ورق های سرد یا روغنی چدن، پایه و اساس ساخت ورق های گالوانیزه به شمار می آیند.
از این نوع ورق بیشتر در کاربردهایی که ورق، ظاهر جسم را شامل می شود استفاده می شود. پس ورق های روغنی به دلیل براق بودن و جلوه خوب آن ها بیشتر بر روی ظاهر اجسام کاربرد دارند.
ورق گالوانیزه به رنگ های تیره و روشن در بازار وجود دارد. روکش روی و سرب در آن مانع زنگ زدگی و مقاوم شدن در برابر خوردگی می شود. این نوع ورق از نظر شکل ظاهری به سه دسته گالوانیزه، گل ریز، گل درشت و بدون گل طبقه بندی می شود. تفاوت اصلی این سه نوع ورق گالوانیزه در شیوه قرارگیری کریستال ها طی فرایند گالوانیزاسیون می باشد.
به عبارت دیگر، ورق گالوانیزه آهنی است که با روی پوشانده شده باشد. این آهن، حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند باز هم از زنگ زدن محفوظ می ماند. پرسش دیگری که در اینجا مطرح می شود این است که روش گالوانیزاسیون چیست؟ در روش گالوانیزاسیون، فلز فاسد شدنی را در مذاب یک فلز فاسد ناشدنی فرو می برند و خارج می کنند تا پوشش آن از یک لایه فلز فاسد نشدنی تشکیل شود. برای مثال ورقه های نازک آهنی را در مذاب فلز روی فرو می برند و خارج می کنند تا سطح آنها از فلز روی پوشیده شود و آهن سفید یا آهن گالوانیزه ساخته شود.
02166674477
09123336499
09122890467
کاربرد ورق گالوانیزه بیشتر در مواردی است که ورق در معرض رطوبت قرار داشته و امکان خوردگی و زنگ زدگی وجود دارد. به عبارتی، از این نوع ورق بیشتر در مکان های مرطوب استفاده می شود، زیرا حتی اگر پوشش آن شکستگی پیدا کند باز هم از زنگ زدن محفوظ می ماند.
برخی از کاربردهای ورق گالوانیزه در سقف شیروانی ها، گلخانه ها و هر جایی که در آن امکان این وجود که سطح آن خورده شود، می باشد. همچنین، هر چقدر ضخامت روی بیشتر باشد مقاومت ورق نیز بیشتر خواهد شد.
ورق رنگی پیش رنگ ورق گالوانیزه می باشد. پایه و اساس آن گالوانیزه بوده و رنگ آن به طور کوره ای طی مراحلی ویژه به ورق اضافه می شود. این نوع ورق ها در برابر خوردگی بسیار مقاوم بوده و قابلیت شکل پذیری بالایی دارند. به عبارت دیگر، می توان گفت رنگ پاشی اغلب روی ورق های گالوانیزه صورت می گیرد. ورق های گالوانیزه را درون کوره های خاصی رنگ پاشی می کنند.
این نوع ورق ها به دلیل زیبایی و تنوع رنگی که دارند بیشتر در سقف سالن ها و ساخت کانکس از آن ها استفاده می شود. به علاوه، دارای استانداردهای جهانی می باشند که در همه جا یکسان است.
سایر موارد استفاده ورق های رنگی عبارت است از: صنایع ساختمانی، لوازم خانگی، صنایع فلزی، صنعت حمل و نقل و … .
به ورق هایی که بوسیله اسید کلریدریک، چربی های روی پوشش ورقی که به ضخامت مورد نظر رسیده است پاک می شود را ورق های اسید شویی می گویند.
این نوع ورق، از ورق گرم ساخته می شود که طی پروسه ایی اسید شویی میشود؛ به عبارتی طی فرایندی، زغال ها و ناخالصی های روی سطح آن بوسیله اسید (کلریدریک) زدوده می شود و حالتی براق و روغنی به خود می گیرد.
از ورق های اسیدشویی شده در مصارف و صنایع ساختمانی، تولید مخازن گاز، اتومبیل سازی و… استفاده می شود.
همچنین، از دیگر موارد کاربرد ورق اسید شویی در لوله سازی می باشد.
در این مقاله تا حد امکان سعی کردیم توضیحات کاملی را در خصوص انواع ورق های فولادی و کاربردهای آنها خدمت شما ارائه دهیم. هر چند این توضیحات مختصر بوده و امکان دارد سؤالاتی را در ذهن شما به وجود آورده باشد. توصیه ما این است که برای پاسخ گویی به همه سؤالات خود به بخش تماس با ما سری بزنید. همچنین، اگر قصد استفاده از این ورق ها را دارید، کارشناسان فولاد پایتخت در این زمینه راهنمایی های کاملی را در اختیار شما قرار خواهند داد.