اگر نگاهی به صنایع مختلف بیاندازید متوجه خواهید شد که اتومبیل سازی پرطرفدارترین صنعت حاضر در استفاده از ورق فولادی است. از جمله دلایلی که باعث شده صنایع مهمی همچون اتومبیل سازی برای ساخت بدنه ماشین آلات به سراغ ورق های فولادی بروند، جلوگیری از خورده شدن و صدمه دیدن آنهاست. در واقع ورق های از جنس فولاد، دارای لایه ای محافظ از فلز روی هستند. به این ورق ها ورق گالوانیزه میگویند. ورقی که به دو صورت سرد و گرم انجام شده و گالوانیزاسیون را انجام می دهد.
اما سوال اینجاست؛ این دو روش گالوانیزاسیون چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ چه چیزی باعث می شود افراد به سراغ بهره گیری از یکی از این روش ها بروند؟ میتوانید برای پیدا کردن پاسخ خود با کارشناسان و مشاوران سایت فولاد پایتخت ارتباط برقرار کنید. اما خالی از لطف نیست که در ادامه این مقاله با ما همراه شوید. زیرا در نظر داریم توضیحاتی را در این خصوص خدمت شما شرح دهیم.
برای اینکه بتوانید به تفاوت میان ورق گالوانیزه سرد و گرم پی ببرید، قصد داریم به شرح مختصری از این دو روش بپردازیم. مطمئنا تفاوت میان آنها را درک خواهید کرد.
برای تولید ورق های گالوانیزه سرد، متخصصان از الکترولیز نمک های روی موجود در یک محلول آبی استفاده می کنند. از طرفی هر قطعه، نظیر ورق های کویل شده یا نشده تحت پوشش قرار میگیرد. اصل این روش اما بهره گیری از الکترولیت اسیدی است. در چنین روشی ضخامت پوشش لایه روی ایجاد شده کمتر از ضخامت لایه روی در حالت غوطه وری گرم است که اغلب از آن به جهت مصارف خانگی بهره گرفته می شود.
اگر بخواهیم به مقایسه روی، آهن و فولاد اتوماتیک بپردازیم، باید گفت؛ روی نسبت به آهن و البته فولاد، آندی است. این مسئله زمانی که به صورت یک لایه نازک مشغول به کار هستند، منجر به ایجاد حفاظ کامل تری در مقایسه با لایه های با ضخامت مشابه از جمله نیکل و دیگر روکش های کاتدی می شود. روی به واسطه پایین بودن قیمت، از کاربرد بسیار بالایی برخوردار است و اغلب برای روکش قطعاتی همچون آهن، آن هم در مواقعی که به محافظت در برابر خوردگی احتیاج دارد، بهترین گزینه به حساب می آید.
روی پس از آبکاری الکتریکی معمولی و بدور از عملیات های بعدی، پس از مدتی که در معرض هوا قرار میگیرد، به رنگ خاکستری تبدیل می شود. فلز روی درخشان که روکشی از کرومات سفید یا لاک بر روی آن داده شده زمانی استفاده می شود که کاربرد تزئینی داشته باشد. این مکمل تزئینی با این که دوام کمتری نسبت به نیکل کروم سنگین دارد در بسیار حالات حفاظت خوردگی بهتری از روکش های نازک نیکل کروم ایجاد می کند با این تفاوت که بسیار ارزان هم می باشد.
به طور کلی ورق گالوانیزه گرم، از جمله قدیمی ترین روش های گالوانیزه فلزات بوده که قدمت آن به بیش از 150 سال میرسد. در چنین روشی، لوله های فولادی در دمای 460 درجه سانتی گراد مذاب، غوطه ور می شوند تا پوششی را بر روی آن به وجود آورند. سپس عملیات خروج از مذاب آغاز می شود تا واکنش هایی با اکسیژن و کرم انجام دهد. بدین ترتیب، لایه ای مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی ایجاد می شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده، ضخامت لایه گالوانیزه با استفاده از این روش چیزی حدود 100 تا 130 میکرون است. اگر به مسائل ظاهری بپردازیم باید بگوییم؛ در روش گالوانیزه گرم، اغلب با ورق هایی مات، کدر و به رنگ طوسی با سطحی یکنواخت روبرو خواهید شد.
در روش گالوانیزه سرد یا همان الکترولیز اما باید نمک را داخل محلول آبی یا اسیدی بریزید و به قطعه مورد نظر خود، اسپری کنید. ضخامت این لایه چیزی حدود 25 میکرون است. ظاهر لایه روی یا زینک در روش گالوانیزه سرد، براق و یکنواخت خواهد بود. لوله های گالوانیزه سرد در دمای پایین تری آبکاری شده و حالت روکش مانند از روی zinc، روی لوله قرار میگیرد. این نوع از لوله ها تنها 3 الی 4 سال در زیر خاک عمر می کنند و بر روی خاک به چیزی حدود 5 سال میرسد. لوله فولادی گالوانیزه سرد در جای خشک و اگر روی زمین جایی که آفتاب بخورد و رطوبت زیادی نباشد میتواند تا حداکثر هشت 8 سال عمر کند.
هرچند که باید بدانید؛ لوله گالوانیزه گرم عمر بیشتری دارد چون در دمای 460 درجه سانتی گراد آبکاری میشوند. به آبکاری گالوانیزه سرد و گرم، اصطلاحا روی بری یا قلع بری نیز گفته میشود. وقتی در این دمای بالا یعنی 460 درجه آبکاری گرم انجام میشود، مولکول های قلع با مولکول های آهن لوله فولادی عمل شیمیایی و اتصال محکم و مقاومی شکل میگیرد و باعث میشوند تا لوله گالوانیزه گرم مقاومت بیشتری نسبت به لوله گالوانیزه سرد پیدا کند.
اگر قصد بهره گیری از گالوانیزه سرد را دارید، باید بگوییم که استفاده از آنان به عنوان یک پوشش بر روی فلزاتی که مصارف بهداشتی دارند و یا ورق یا لوله هایی که از ضخامت کم و قطعات فلزی ریز برخوردارند، بهترین گزینه است. همچنین در صنایع ساخت خودرو، پیچ و مهره و قطعه سازی نیز کاربرد دارد.
از روش گالوانیزه گرم اما به جهت پوشش دهی قطعات در فضای باز استفاده می شود. فلزاتی نظیر گارد ریل های جاده، دکل های مخابراتی، لوله های آب و… که از طریق این روش پوشش دهی شده اند و میتوانند در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشند.
کلام آخر
در این مقاله تا حد امکان تلاش کردیم توضیحاتی را در خصوص ورق گالوانیزه سرد و گرم خدمت شما ارائه دهیم. هر چند این توضیحات مختصر بوده و ممکن است سوالاتی را در ذهن شما به وجود آورده باشد. توصیه داریم برای برطرف کردن تمامی ابهامات خود به بخش تماس باما سری بزنید. از طرفی اگر قصد بهره گیری از این ورق ها را دارید، کارشناسان ما توضیحات و راهنمایی های کاملی را در اختیار شما قرار خواهند داد.