پلیش را باید یکی از انواع راه های از بین بردن ناهمواری های سطح و به وجود آوردن سطحی صیقلی بدانید. این کار به طور کامل به دو روش مکانیکی و شیمیایی قابل انجام است. البته باید در جریان باشید به واسطه فعال بودن آهن، اغلب پس از صیقل دادن آن، فرآیند پسیو کردن انجام می شود. این کار را پلیش آهن می گویند. هر چند روش های دیگری برای پرداخت کاری فلزات وجود دارد. از جمله آنها میتوان به سنگزنی فلزات، پرداخت لرزشی، سند بلاست (ساب پاشی)، پوشش پودری، سیاهکاری حرارتی و… اشاره کرد.
در واقع شما قبل از هر گونه اقدام باید نیازسنجی مناسبی را صورت دهید. در این مسیر توصیه می شود با کارشناسان و متخصصان شرکت فولاد پایتخت ارتباط برقرار کنید تا راهنمایی های دقیقی در این راستا در اختیار شما قرار دهند.
اگر پروژه ای که در دست اقدام دارید به یک سطح صاف و بدون باف نیازمند است، شاید انتخاب یک ماشین پلیش به راحتی نیاز شما را برآورده سازد. این نوع از دستگاه ها از یک دیسک پارچه ای یا الیافی برخوردارند که کمک می کند محصول شما براقیت بالاتری بدست آورد. در واقع به شما در ایجاد یک سطح کاملا براق کمک خواهد کرد. این فرآیند اغلب جهت محصولات تزیینی مورد استفاده قرار میگیرد. اصلی ترین دلیل بهره گیری از این روش را باید علاقمندی افراد به داشتن سطحی درخشان و صیقلی دانست.
یکی از مهم ترین مسائلی که در رابطه با پلیش آهن و ماشین های پلیش کاری بدانید این است؛ آنها علاقه زیادی به گرد کردن لبه های محصول دارند. این مسئله باعث می شود تا محصولاتی که ظاهری پیچیده و شکننده دارند و یا حتی دارای تکه های به هم متصل هستند دچار محدودیت شوند.
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم؛ پلیش آهن به دو روش مکانیکی و شیمیایی انجام می شود. اما کدام یک از این روش ها مناسب بوده و می تواند نیاز افراد را برآورده سازد؟
منظور از پولیش مکانیکی، آن دسته از فرآیندهایی است که میتوان در سطوح ناصاف و کاملا ناهمگون فلزات استفاده نمود. در واقع متخصصان از یک حمام تمام الکترولیتی استفاده می کنند تا سطح را کاملا صاف، صیقل داده شده، تمیز و پلیسه گیری شده آماده و به بازار ارائه کنند.
پولیش شیمیایی اما فرآیندی است که در آن تلاش می شود تا ناهمگونی ها و ناصافی های موجود به کمک یک محلول شیمیایی از بین برود و سطحی کاملا صیقل داده شده به وجود آید. این روش نسبت به روش مکانیکی از مزایای بیشتری برخوردار است.
از جمله این مزایا می توان به مواردی همچون قابل استفاده بودن برای قطعات بزرگ ، استفاده آسان و کارایی بیشتر میتوان اشاره کرد. معمولا برای پلیش آهن به روش شیمیایی از محلول هایی استفاده می شود که به راحتی و کاملا متناسب، بر روی سطح سایش ایجاد کند. از طرفی هیچگونه آسیبی از جمله اچ شدن را برای سطح فراهم نیاورد.
اما مسئله اینجاست؛ آهن تمایل بسیار شدیدی به ترکیب شدن با اکسیژن دارد. از همین رو این سطح براق و صیقل داده شده نمیتواند پایداری فراوانی از خود بروز دهد. به همین دلیل است از عملیات پسیو کردن آن هم پس از پولیش در راستای غیرفعال کردن آهن استفاده می شود.
از پسیو کردن چه می دانید؟
پسیو کردن به مجموعه فرآیندی گفته می شود که یک لایه کاملا یک نواخت را اکسید کرده و بر روی آهن قرار می دهند تا سرعت فرآیند خوردگی تا حدود زیادی کاهش پیدا کند. از این مکانیسم پسیواسیون نیز یاد می شود. یک پسیو کننده خوب میتواند حاوی ترکیباتی چون نیتریت سدیم، هیدروژن پراکسید و یا سدیم باشد. البته ترکیبات هالیدها نیز می توانند نقش پسیو کننده را داشته باشند اما به واسطه قدرت جذب بالای آنها، به عنوان یک پسیو کننده قابل قبول شناخته نمی شوند. زیرا قادر به ایجاد یک لایه یکنواخت نیستند.
مجموعه فولاد پایتخت کلیه امور مربوط به فولاد و آهن را انجام می دهد.