از جوشکاری چه می دانید؟ اتصال دائمی مواد غیرفلزی و فلزی به یکدیگر را جوشکاری می گویند. فرآیندی که طی ترکیبی از علم الکتریسیته، گرما، متالورژی، حالت های مختلف ماده و اکسیداسیون به وجود می آید. شاید این فرآیند پیچیدگی های زیادی را با خود به همراه داشته باشد اما مسئله مهم در این میان به خرابی ها و امکان شکست جوش برمیگردد. متخصصان بر این عقیده اند برای کاهش بروز این خطر، فلزاتی را انتخاب کنید که به آسانی قابلیت جوشکاری داشته باشند و هیچ نیازی به عملیات پیش و پس از جوشکاری در آنها دیده نشود.
مسائل زیادی در حین جوشکاری باید مورد توجه قرار گیرد؛ از جمله آنها میتوان به خاصیت جوش پذیری فلزات اشاره کرد. در واقع در جوشکاری اکثریت متخصصان به این مسئله توجه دارند که در اتصال، خواص مواد با خواص مواد پایه برابری پیدا کند. از طرفی جوش پذیری ها بدور از هرگونه روش های جانبی قابل پیاده سازی هستند و فولادهای ساختمانی موجود در دنیا نیز به واسطه قوس الکتریکی جوش کاری می شوند، چه بسا که این عملیات بر روی برخی از آنها در زمان کوتاهتری انجام خواهد شد.
وقتی صحبت از جوش پذیری فلزات می شود مسائل زیادی وجود دارد که باید به آن پرداخت. از طرفی سوالات زیادی در ذهن شکل میگیرد که کارشناسان شرکت فولاد پایتخت می توانند به راحتی پاسخی مناسب برای آنها در اختیار شما بگذارند. اما خالی از لطف نیست در ادامه این مقاله با ما همراه شوید. در نظر داریم نکاتی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
تاکنون دانسته اید که ترکیبات شیمیایی ورق های ضخیم تر می توانند بر سرعت جوشکاری اثرگذار باشند؟ در واقع جریانات زیاد در این ماجرا دخیل هستند. آنها لبه های بعد از ذوب شدن با فلز مذابی که از الکترود حاصل می شود مخلوط می گردد. جوش پذیری فولاد به کیفیت فولاد، ترکیب شیمیایی ضخامت ورق ها و تنش هایی بستگی دارد که در حین جوشکاری ایجاد می شود. اگر جوشکاری از کیفیت لازم برخوردار نباشد. فلز مبنا در کنار جوش درز دچار ترک خوردگی می شود.
همانطور که گفته شد جوش پذیری فلزات به ترکیب شیمیایی فولاد و در صدر همه آنها به درصد کربن بستگی دارد. از نظر ارزیابی جوش پذیری، نقش عناصر آلیاژی موجود در فولاد را گاهی با معادل کربن می سنجند. معادل کربن یعنی اینکه بجای عناصر آلیاژی، فولاد و چه میزان کربن می تواند داشته باشد تا همان نقش را در جوش پذیری فولاد بازی کند. یکی از راه های بررسی جوش پذیری فولاد محاسبه کربن معادل است. یکی از معروفترین فرمول های ارائه شده طبق استاندارد کشور انگلیس (BS4360) است؛ که در آن، علامت اختصاری هر عنصر، معرف درصد همان عنصر در آنالیز شیمیایی فولاد است.
همواره باید این مسئله را به خاطر بسپارید؛ زمانی به فلزات جوش پذیر می گویند که از نظر هزینه ای کاملا مقرون به صرفه باشند و هیچگونه هزینه اضافه ای را برای افراد به همراه نداشته باشند. علاوه بر موارد گفته شده؛ جوشکاری در آسان ترین حالت ممکن انجام میگیرد و اتصال جوشی در کیفیت بالایی بدست می آید. به خاطر بسپارید اتصال جوش به عواملی نظیر جذب گاز توسط فلز جوش, ترک خوردگی و تغییر بافت فولاد در محل جوش وابسته است.
اما آیا می دانید کدام یک از انواع فلزات می توانند شما را در جوشکاری به نتیجه دلخواه برسانند؟ در ادامه کمی در این زمینه توضیح خواهیم داد.
زمانی که فلز مورد نظر خود را برای جوشکاری انتخاب می کنید در واقع باید مشخصات آن و حتی میزان جوش پذیری اش را مورد توجه قرار دهید. به طور کلی فولادها به چهار دسته تقسیم بندی می شوند. فولاد نوع A که در ساختمان هایی که مقاطع آنها چندان حائز اهمیت نیست مورد استفاده قرار می گیرد. فولاد نوع B در ساختمان هایی که در معرض نیروهای ایجاد شده در مقاطع به دلیل عملیات جوشکاری می باشند کاربرد دارد. فولاد نوع C کیفیت بالاتری نسبت به نوع A و B دارد و به شکاف حساسیت نشان نمی دهند.
این فولاد در ساختمان هایی که به علت شرایط اجرا و شکل خاص خود انعطاف پذیری کمی دارند و احتمال گسیختگی آنها بدون تغییر شکل وجود دارد, استفاده می شود. فولاد نوع D کیفیت فوق العاده ای دارد و در ساختمان هایی که خطر گسیختگی ترد در آنها بالا است مورد استفاده قرار می گیرند.
اصلی ترین دلیل ترک خوردگی پس از جوش پذیری فلزات، بی کیفیت بودن اتصال جوش است که در نهایت پیوستگی محل اتصال را از بین می برد. اگر قصد دارید تا از بروز چنین اتفاقی جلوگیری به عمل آورید، یکی از راهکارهای بسیار مناسب پیش روی شما، «پیش گرمایش» است. این عملیات زمان سرد شدن را به تاخیر می اندازد و از ترد شدن آن جلوگیری می کند.
اگر پای صحبت متخصصان و کارشناسان بنشینند متوجه میشوید که اکثریت آنها بر این عقیده اند؛ درجه حرارت پیش گرمایش باید به اندازه قابل توجهی بالا باشد. استفاده از الکترودهایی نظیر الکترودهای قلیایی که هیدروژن تولید می کنند و جوشکاری با الکترودهای قطور با جریان بالا روش دیگری برای کاهش ترک خوردگی یا جلوگیری از ایجاد آن است. علاوه بر آن جوشکاری مداوم نیز راه حل دیگری برای کاهش ترک خوردگی می باشد زیرا در این جوشکاری فرآیند سرد شدن جوش با سرعت پایین تری انجام می شود.
کلام آخر
در این مقاله تا حد امکان تلاش کردیم تا در رابطه با جوش پذیری فلزات و عوامل موثر در آن توضیحاتی خدمت شما ارائه دهیم. هر چند می دانید در این مسئله سوالات و ابهامات زیادی وجود دارد، زیرا فلزات جزء آن دسته از موضوعات نیست که تنها با مطالعه یک مقاله یا مشاهده یک فیلم آموزشی نسبت به تمام نکات مرتبط با آن آشنایی پیدا کرد.
از همین رو توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به سراغ کارشناسان و متخصصان شرکت فولاد پایتخت بروید. کارشناسان و متخصصان فعال در این شرکت با آشنایی کامل نسبت به بازار آهن و فلزات و سال ها تجربه در این زمینه می توانند اطلاعات کامل و دقیقی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهند. کافیست به بخش تماس باما مراجعه کنید.