در وهله اول باید بدانید استنلس استیل به نوعی از فولاد ضد زنگ گفته می شود که وجود ویژگی هایی منحصر به فرد آن را از سایر فولادهای موجود در بازار متمایز می کند. از جمله این ویژگی ها میتوان به عدم بروز لک در آنها در اثر برخورد با هوا و رطوبت اشاره کرد که هیچگونه زنگ زدگی را با خود به همراه ندارد. از همین رو به آنها فولاد ضد زنگ می گویند. اصلی ترین دلیل عدم زنگ زدگی نیز وجود آلیاژی از آهن، نیکل و البته کروم با میزان 11درصد است که همچون یک محافظ عمل کرده و بر مقاومت فولاد افزوده است.
جالب اینجاست که حتی ایجاد یک خراش بر روی سطح آن نیز امکانپذیر نبوده یا در مدت کوتاهی ترمیم خواهد شد. از جمله عوامل ضد زنگ این نوع فولاد شامل لایه کروم بسیار چسبنده که ضخامتش چیزی حدود 100 آنگستروم می باشد. در حال حاضر با توجه به پیشرفت هایی که در علم و تکنولوژی رخ داده با انواع مختلفی از فولاد روبرو هستیم. به عنوان مثال؛ هم اکنون فولاد ضد زنگ در کلاس های استیل 201 ، 202 ، 301 ، 304، استیل 316 ، 321 ، 347 ، 420 و 430 در تولید لوله و ورق و میلگرد بکار گرفته میشود و در تولید انواع حفاظ و نرده استیل و درب و پله نیز کاربردهایی دارد.
تاکنون از فولاد ضد زنگ برای چه مصارفی استفاده کرده اید؟ اگر به تازگی فکر بهره گیری از آن را در سر دارید، توصیه می کنیم به بخش تماس باما مراجعه کنید. کارشناسان و متخصصان فولاد پایتخت می توانند راهنمایی های کامل و دقیقی را در اختیار شما بگذارند. اما با این حال خالی از لطف نخواهد بود در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. زیرا در نظر داریم توضیحاتی را در این زمینه خدمت شما ارائه دهیم.
در ابتدا گفتیم استنلس استیل همان فولاد ضد زنگ است که در برابر خراش و خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد، از طرفی قابلیت ترمیم خود را نیز دارد. چه بسا که این قابلیت باعث شده تا بتوان به راحتی آنها را بازیافت کرد. هر چند که عمر بالای آنها و هزینه پایینی که دارند، بازیافت را آخرین مرحله از استفاده آنها قرار داده است.
اولین فولاد ضد زنگ توسط آقای هارلی بررلی دانشمند انگلیسی در سال 1916 تهیه گردید. استنلس استیل یا فولاد ضدزنگ به دلیل وجود حدودا 11 در صد کروم عملکردی متفاوت از فولادهای معمولی دارند.
جالب اینجاست که میلگردهایی از جنس فولاد ضد زنگ ساخته شده که از آنها تحت عنوان آلیاژ استیل نام برده می شود و کاربردهای زیادی همچون شفت استیل، لوله غیر سایز استیل و… از خود به جای گذاشته است. در بازار آهن و فولاد ایران نیز شما می توانید گرد استیل , 304 , استیل 316 , استیل 321 , میلگرد استیل 420 تهیه و خریداری نمایید. اگر قصد تشخیص استیل را دارید هم باید از یک آهن ربا کمک بگیرید.
هر چند در این مسیر میتوانید از کارشناسان و متخصصان فولاد پایتخت کمک بگیرید. آنها با سال ها فعالیت در این بازار نسبت به تمامی نکات آن اشراف کاملی داشته و اطلاعات دقیقی را در اختیار شما قرار خواهند داد.
در وهله اول باید بدانید که فولاد ضد زنگ به 5 دسته تقسیم بندی می شود. آشنایی با هر یک از انواع آن کمک می کند تا راحت تر تصمیم گیری کرده و فولادی متناسب با نیاز خود را خریداری نمایید. بیایید انواع آن را بشناسید.
چیزی حدود دو سوم از تولید استنلس استیل به این نوع از فولاد ضد زنگ اختصاص دارد. این نوع از فولاد موجود در بازار قابلیت انجام هیچ نوع از عملیات های حرارتی بر روی خود را ندارد و تمامی دماها دارای نوعی زیر ساخت یکسان هستند. اصلی ترین دلیل آن هم به ساختار کریستالی، مکعبی وسط-وجهی آن ارتباط دارد. زیرساخت هایی که با آلیاژ کردن نیکل، منگنز و نیتروژن به جهت محافظت ساختار آستینی در تمامی دماها می باشد.
تاکنون درباره فولاد ضد زنگ مهندسی چیزی شنیده اید؟ باید بگوییم این نوع از فولاد ضد زنگ به عنوان ابزاری قدرتمند و مقاوم در برابر خزش مورد استفاده قرار میگیرند.
در استیل فریتی، مقاومت بالایی را شاهد خواهید بود، هرچند که از هیچ نیکلی در آن استفاده نشده است. همین مسئله باعث شده تا نسبت به فولادهای استنیتی از کاربردهای کمتری برخوردار باشد. از طرفی حالت انعطاف پذیری و قابلیت جوشکاری را در این نوع از استنلس استیل شاهد نخواهید بود و همین مسئله بر قیمت نهایی آن تاثیری قابل توجه داشته است. کروم استنلس فریتی چیزی حدود 11 تا 27 درصد است و نیکل موجود در آن به میزان قابل توجهی پایین است.
جالب اینجاست که این نوع از فولادها خود به 4 دسته دسته بندی می شوند. دسته اول 10 تا 14 درصد کروم، دسته دوم 14 تا 18 درصد کروم، دسته سوم نیز 14 تا 18 درصد کروم اما با عناصری که از رشد دانه ها و شکنندگی در جوش جلوگیری می کند و دسته چهارم مقدار بیشتری از کروم را به دلیل وجود مولیبدن در خود جای داده اند.
فولاد دوپلکس از میکروساختاری آستنیتی و فریتی ساخته شده که به دلیل وجود کرم بالا، درصد کمی مولیبدن و نیکل با درصد بسیار پایینی از فولاد ضد زنگ مشخص می شود و از استحکامی دوبرابری برخوردار است. این نوع از فولاد ضد زنگ را باید جزء پرمصرف ترین ها بدانید.
این نوع از فولاد ضد زنگ چیزی حدود 16 تا 25 درصد کروم و همچنین 35 درصد نیکل را به خود اختصاص داده است. از همین رو به عنوان پرکاربردترین نوع فولادهای ضد زنگ شناخته شده است. در این نوع از فولادها، وجود 7درصد از نیکل کافیست تا فرم پذیری آن به میزان قابل توجهی قابلیت جوشکاری از نوع نگیر را در دمای بالا تحمل کند.
نتیجه گیری
در این مقاله تا حد امکان تلاش کردیم توضیحات کاملی را در خصوص استنلس استیل خدمت شما ارائه دهیم. هر چند مسائل بسیار زیاد دیگری وجود دارد. اما حال می دانید فولاد ضد زنگ چیست، از چه موادی ساخته می شود و از همه مهم تر اینکه انواع مختلفی دارد و چند درصد کروم در آنها استفاده شده است.
آگاهی از این مسائل باعث می شود تا در حین خرید تصمیم گیری های درستی را اتخاذ کنید و محصولی کاملا متناسب با نیازتان را خریداری کنید. چه بسا که در حین ارائه اطلاعات به سایرین نیز با اعتماد به نفس و اطلاعات کامل و دقیق تری عمل خواهید کرد. اما با این حال برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه توصیه می کنیم که حتما به سراغ کارشناسان و متخصصان فعال در شرکت فولاد پایتخت بروید. آنها با اشراف کامل به بازار راهنمایی هایی را در اختیار شما قرار خواهند داد.